Son günlerde Yalova'nın Çınarcık ilçesinde meydana gelen 4.1 büyüklüğündeki deprem, İstanbul'da da hissedilmişti. Daha önce büyük İstanbul depremi konusunda uyarılarda bulunan Deprem Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, katıldığı bir televizyon programında bu son depremin İstanbul depreminin bir habercisi olup olmadığını açıkladı. Aynı zamanda Tunceli ve Elazığ'daki deprem riskine de dikkat çeken Görür, Bursa'nın Gemlik ilçesinin taşınması gerektiğini belirtti.Bursa ardından Yalova'da yaşanan depremler, bölgede yaşayanları endişelendirdi. Bu depremler, büyük İstanbul depremini akla getirdi. Prof. Dr. Naci Görür, TV100'deki Candaş Tolga Işık'ın programında konuyla ilgili detaylı açıklamalarda bulundu.
Görür, şu ifadeleri kullandı: "Çınarcık çukurluğu içinde meydana geldi. 1999 depremi, körfezin Çınarlık çukurluğuna açıldığı yerde durdu. Bu nedenle Marmara, büyük ölçüde depreme duyarlı hale geldi. AB, Deniz Kuvvetleri ve TÜBİTAK'ın desteğiyle Marmara'da, Namık Çağatay ve Celal Şengör gibi isimlerin de içinde olduğu bir ekip olarak çalışmalar yaptık. Marmara'da 2 fayın kilitlendiğini ve deprem üretme durumunda stres biriktirdiğini tespit ettik."
MARMARA'DAKİ FAYLARIN SAYISI
Çınarcık'ta adalar fayı ve çukurluğun güneyinde normal faylar bulunduğunu belirten Görür, "Çınarcık çukuru güneyinde 8-10 adet normal fay var. Bu faylar en fazla 6'ya kadar çıkabilirler. Son günkü deprem bu faylar üzerinde meydana geldi. Bu nedenle endişe etmememiz gerektiğini düşünüyorum" dedi.
ANADOLU'NUN HAREKETİ
Anadolu'nun her yıl 1-2 cm Yunanistan'a doğru hareket ettiğini söyleyen Görür, "Marmara Denizi gerilim altında. Gerilim, birim alana düşen kuvvetin miktarı demektir. Anadolu'nun bu denizin altındaki fay boyunca Yunanistan'a hareketi devam ediyor" diye ekledi.
DEPREM ÜRETEN FAYLAR
Görür, deprem yapan fayların enerjinin tamamını boşaltmadığını belirterek, "Enerjinin bir kısmı termal, elastik, dalga ve kinematik
enerji olarak boşalır. Bir kısmı da fay çevresine veya kırılmamış bölgelere transfer edilir. Küçük depremler, yanındaki faylara yüklenerek onları etkileyebilir. Eğer bir fayda yeterince stres birikmiş ve ekstra güce ihtiyaç duyuyorsa, bu fay kırılıp deprem oluşturabilir. Yani bu, bardağı taşıran son damla olabilir" dedi.
İSTANBUL'DAKİ FAY HATLARI
İstanbul bölgesinde fay hattının olmadığını iddia edenlere tepki gösteren Görür, "Bunu diyenler bilim adamı değil. Titre taşımak, bilim adamı olduğunuzu göstermez. Bilim adamı, araştırma yapan, veri toplayan, analiz eden ve uluslararası kamuoyuyla paylaşan kişidir. Hiçbir yayın yapmayan kişi bilim adamı değildir" şeklinde konuştu.
İSTANBUL'DA RİSK YOK DİYENLERE TEPKİ
Görür, İstanbul'da deprem olmayacağını iddia eden uzmanlara tepki göstererek, "Bunu diyenler bilim adamı değil. Milyonlarca insanın can güvenliği konusunda bu kadar sorumsuz ve temelsiz beyanlarda bulunmak, yarın bir deprem olduğunda ölecek binlerce insanın günahını yüklenmek demektir" dedi.
ELAZIĞ VE TUNCELİ'DE RİSK
Elazığ'daki deprem sonrasında yaşanan hasarı anlatan Görür, "Elazığ her gittiğimiz yerde alkışladı beni, ancak deprem geldi ve vurdu. Şu anda Elazığ'ın 3'te 2'si harap durumda. Bu durumu kendi memleketime bile anlatamıyorum" dedi. Ayrıca Tunceli için de risk uyarısında bulunan Görür, "Büyük bir ihtimalle o bölgede dumanlı fay var. Dumanlı fayı Gümüşhane'nin hemen yakınından gelir, Kuzey Anadolu fayına birleşir. O fay Erzincan'ın biraz batısında Kuzey Anadolu fayıyla birleşir. Erzincan ile Bingöl arasında Yedisu fayı vardır. Deprem olan faya görece olarak yakın. O Yedisu fayı en son 1784'te deprem üretti ve deprem tekerrür periyodu dolmuştur. 7'nin üzerinde bir deprem olabilir. Bu nedenle birkaç gün önce Tunceli'ye dikkat edin, Tunceli'yi depreme hazırlayın, Pülümür'ü depreme hazırlayın. Bunlar gerçekten tehdit altında" dedi.
GEMLIK İÇİN TAŞINMA ÇAĞRISI
Gemlik ilçesinin taşınması gerektiğini vurgulayan Görür, "Gemlik mutlaka taşınmalıdır. Gemlik, Geyve, İznik Kuzey Anadolu fayının Güney fayı üzerinde tam oturuyor ve oturduğu yer deniz kumuyla dolu. Kurtulma şansı yok" dedi.